Valvasorjeva knjižnica Krško

Valvasorjeva knjižnica v Krškem je bila izbrana med finaliste za nagrado za najboljšo novo splošno knjižnico na svetu, zgrajeno v letu 2022, ki jo podeljuje Mednarodna federacija knjižničarskih združenj in institucij (IFLA). Razprostira se na 1600 kvadratnih metrih.

Knjižnica, ki se elegantno zlije s starim delom Krškega, je arhitekturna posebnost v mestu, ki zavestno odstopa od konvencionalnega izgleda.

Valovite oblike ponazarjajo reko Savo

Arhitektura ni kvadratne ali pravokotne oblike. Linije so okrogle. Streha in celotna stavba sta valoviti, kar simbolizira tok reke Save v bližini. Pri gradnji je bil poudarek na spoštovanju zgodovinskega konteksta in arhitekturnih omejitev, ki jih narekuje njena lokacija v srcu najstarejšega dela mesta.

Zanimivost?

Uprizoritev valov reke Save v steklenih elementih je zahtevala izjemno načrtovanje in spretnosti. Ponosni smo na to, da smo lahko del te izjemne zgodbe, ki je prepoznana tudi na mednarodni ravni.

Posebni izzivi

Kot izvajalec stavbnega pohištva smo se pri gradnji soočili z zahtevnim in navdihujočim projektom. Srečali smo se z veliko izzivi. Od rundanja in krivljenja steklenih elementov, kompleksnega oblikovanja atrija, vključno s steklenimi paneli nepravilnih oblik, 3D porezanimi valji in elipsami. Uporabili smo trapezna stekla, kar je zahtevalo natančno prilagajanje in izdelavo. Poleg tega smo se pri steklenju atrija soočili še z enim posebnim izzivom. Do njega smo težko dostopali, zato je bila namestitev velikih in težkih steklenih panelov zahtevna naloga.

Nova knjižnica je več kot le izposojevalnica knjig. Postala je družbeno središče, kjer se ljudje zbirajo, imajo svoje prostore, kjer berejo, študirajo in uživajo v različnih dejavnostih.

Vaša vizija, naša izvedba.

Izbor projektov