Nova ikona bivanja: NEU Residences

Leta 2022 je Ljubljana dobila novo stekleno lepotico, NEU Residences. Zrasla je na prej prazni parceli in postala nova soseda RTVju. Zaradi ikoničnega videza, inovativnega koncepta gradnje in kavarne v pritličju, je hitro postala točka mesta, ki vabi poglede turistov in lokalcev.

V sodelovanju z arhitekti in investitorjem smo objekt opremili z enotno stekleno fasado (ovoj), ki je izveden po sistemu prečk in stebričkov ter s steklenimi ograjami zazelenjenih teras.

Prednosti steklene fasade segajo daleč preko estetske privlačnosti. Odražajo se v zagotavljanju zdravega in udobnega bivalnega okolja, izboljšani energetski učinkovitosti objekta in v dolgotrajnosti ter vzdržljivosti.

Dodatek k stekleni fasadi kot imitacija kamna

Oblikovanje te steklene fasade je premišljeno, saj se skozi njo odraža dinamika urbanega okolja, hkrati pa omogoča stanovalcem objekta, da uživajo v razgledih. V steklenih površinah fasade se zrcali mestni utrip, ob enem pa fasada zagotavlja obilico naravne svetlobe v notranjih prostorih in ustvarja svetel ter prijeten ambient za bivanje.

Fasada je zasnovana kot “mreža” z enotnim rastrom. Zaradi tega objekt deluje elegantno in bolj vitko, hkrati pa se lepše zlije z okolico. Inspiracija pri oblikovanju so bile ikonične stavbe Ljubljane, na katerih fasadah lahko prepoznamo betonsko mrežo. Ker je dandanes zaradi zahtev PURESA in preprečevanja toplotnih mostov izvedba vidne betonske fasade izredno zahtevna in draga, so arhitekti v sodelovanju z ekipo Alufinal našli odlično alternativno rešitev – kompozitne plošče v imitaciji betona.

S premišljeno debelino in rastrom delujejo elementi iz kompozita monolitno ter imajo enak vizualni učinek. Oblikovanje fasade je bilo vodilo tudi pri tlakovanju ulice, ki kot negativ lepo dopolnjuje končno podobo objekta.

Zanimivost?

NEU Residences nosi certifikat Zeleni ključ, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Predstavlja zavezanost k spoštovanju strogih kriterijev, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo (FEE).

Arhitekti so se odločili, da ne bodo uporabili tradicionalnih senčil, tako notranjih kot zunanjih. To so dosegli z uporabo sončno zaščitnih stekel, ki uravnavajo svetlobo in temperaturo, hkrati pa omogočajo, da se prostori naravno osvetlijo in grejejo oziroma hladijo.

Posebnosti

Dodatna pozornost je bila posvečena tudi steklenim ograjam na terasah. Izbrali so brezbarvno steklo brez ročajev, ki omogoča nemoten pogled na slikoviti Ljubljanski grad, ko sedite na terasi in uživate v razgledu. Ta odločitev je bila ključna za ustvarjanje občutka odprtosti in povezave z okolico.

Objekt s svojo stekleno fasado tako postavlja nove standarde za sodobno mestno arhitekturo, ki spoštuje tradicijo, hkrati pa sledi potrebam sodobnega človeka. Z Neu Residences smo v Ljubljani dobili nov arhitekturni simbol, ki odseva njeno dinamično in inovativno dušo.

Vaša vizija, naša izvedba.

Izbor projektov