Masarykova rezidenca

V srcu Ljubljane, kjer se prepletajo zgodovinske ulice z modernim utripom, se dviga poslovno-stanovanjski objekt Masarykova Rezidenca. Ponosno se razprostira v bližini živahnega vozlišča – železniške in avtobusne postaje – in se hkrati dotika duše starega mestnega jedra. Premišljeno izbrana lokacija objekta združuje najboljše iz obeh svetov: neposredno dostopnost do mestne infrastrukture, tržnice, grajskega hriba in zanimivih kotičkov stare Ljubljane.

Vendar pa je ta idilična umestitev pred investitorje postavila zahteven izziv: kako vplesti novo zgradbo v že obstoječe, zgodovinsko bogato urbanistično tkivo, ne da bi pri tem žrtvovali njen sodobni značaj ali udobje bivanja?

Odgovor na ta izziv je bil inovativen pristop, ki je vključeval razvoj in izvedbo pilotskega projekta – postavitev elegantnega steklenega plašča, ki estetsko dopolnjuje urbanistično podobo okolice in uspešno zmanjšuje vpliv mestnega hrupa v notranjost stavbe, hkrati pa zagotavlja obilico naravne svetlobe in optimalno osončenost notranjih prostorov.

Pilotski projekt: razvoj in izvedba steklenega plašča za zmanjšanje hrupa

Oblikovanje fasadne obloge, ki omogoča odboj hrupa s pomočjo pod kotom postavljenih (večkrat ostro ukrivljenih) protihrupnih oblog, je bilo delo arhitekta. Za njim smo nastopili mi. Razvili smo podroben izvedbeni načrt, ki vključuje številne premišljene in inovativne detajle ter nosilne elemente za učinkovito protihrupno zaščito.

Razvoj projekta je vključeval podrobno analizo potrebnih materialov, razvoja celotne zasnove fasade, tehnik montaže in potencialnih izzivov, povezanih z urbanim okoljem.

Zanimivost?

Uspešna izvedba tega pilotskega projekta predstavlja pomemben korak naprej v razvoju rešitev za zmanjšanje hrupa v notranjosti stavb v urbanih okoljih. Inovativna zasnova in izvedba steklenega plašča ponujata dragocena spoznanja in prakse, ki se lahko uporabijo v prihodnjih projektih za izboljšanje kakovosti bivanja v mestih.

Posebni izzivi

Projekt je bil zaradi svoje kompleksnosti in potrebe po hitri izvedbi poseben izziv. Izvedba v šestih mesecih je zahtevala visoko stopnjo prilagodljivosti, inovativnosti in sodelovanja med vsemi udeleženci projekta. Zaradi edinstvene zasnove fasade je bilo za montažo potrebno uporabiti posebna avtodvigala, saj klasični fasadni oder ni bil primeren.

Massarykova cesta, kot pomembna mestna arterija, igra ključno vlogo v vsakodnevnem življenju številnih ljudi. Nov objekt simbolizira uspešno sinergijo med inovacijo, estetiko in ekologijo. Predstavlja pomemben mejnik v razvoju mestnih prostorov ter postavlja temelje za prihodnje projekte, ki bodo sledili temu primeru dobre prakse.

Vaša vizija, naša izvedba.

Izbor projektov