Energetska prenova poslovne stavbe Slovenijales

Projekt energetske prenove Slovenijales nas je postavil pred kreativen izziv, saj smo na eni strani želeli upoštevati arhitekturno dediščino, na drugi pa objekt prenoviti v skladu s sodobnimi energetskimi in tehničnimi rešitvami.

Naš cilj, ki je v obzir vzel arhitektovo vizijo, je bil ohraniti zunanjo podobo stavbe, hkrati pa izvesti sodobne energetske posege, ki so potrebni za zagotavljanje učinkovite in udobne pisarniške dejavnosti.

Dvojna fasada

Jedro prenove je bila zasnova dvojne fasade. Zunanji ovoj odraža zgodovinsko vrednost stavbe in je oblikovan tako, da ohranja prvotno podobo in značilnosti objekta. Notranji ovoj pa zagotavlja sodobno funkcionalnost z novim razporedom pisarn in optimalno svetlobo. Kljub tehnološkim izboljšavam, kot so visoka izolacija in energetska varčnost, je stavba navzven ohranila svojo prvotno podobo.

Zanimivost?

Ohranili smo plošče stare 35 let. Previdno smo jih demontirali, očistili in označili, da smo jih nato lahko namestili nazaj na isto mesto. Dodatno smo izolirali fasado s toplotno izolacijo, kar prispeva k večji energetski učinkovitosti stavbe.

Posebni izzivi

Seveda pri prenovi ni šlo brez preprek in situacij, ki so preizkušale našo inovativnost. Med večjimi izzivi je bila omejitev pri vertikalnem transportu, ki je moral potekati izključno z zunanje strani objekta, brez možnosti notranjega dostopa. Razpolagali smo s skromnim prostorom med 1,5 in 2,5 metra od zunanjih oken do protiprašnih zaves. Kljub tem omejitvam so zaposleni v objektu lahko nemoteno opravljali svoje delo v varnem okolju.

Tako smo uspešno ohranili dušo SLOVENIJALES-a in jo povezali s sodobnostjo, ki bo služila prihodnjim generacijam.

Vaša vizija, naša izvedba.

Izbor projektov