Prezračevane fasade

Sistem prezračevanih fasad vključuje toplotno izolacijo in nosilno podkonstrukcijo s pločevinasto ali stekleno oblogo na zunanji strani zidov. Prezračevana fasada odpravlja vlago, zmanjšuje vpliv toplotnih mostov in porabo energije, ter izboljšuje zvočno izolativnost novih in obnovljenih zgradb. Pozimi preprečuje toplotne izgube, poleti pa pregrevanje objekta in tako v zgradbah ustvarja ugodne klimatske pogoje.

 

a.) SISTEM FASADNIH PLOŠČ

V fasadnem sistemu z oblogami iz fasadnih plošč upoštevamo sisteme kot so ABET, ETERNIT, FUNDERMAX, TRESPA in podobne. Vsi sistemi temeljijo na enaki osnovi, razlike se pojavijo v sestavizunanje fasadne plošče in nosilne podkonstrukcije (aluminij, v nekaterih primerih tudi les).Fasadne plošče so mehansko in fizično obdelane pod visokim pritiskom. Fasadne plošče se na osnovno podkonstrukcijo pritrjujejo z vijačenjem ali kovičenjem, uporabne pa so za vse vrste objektov kot ograje, balkoni, parapeti, vse bolj pa se uveljavljajo tudi v klasični stanovanjski gradnji.

 

b.) KOMPOZITNI IN PLOČEVINASTI SISTEM

Tako kot fasada iz fasadnih plošč, sodijo tudi kompozitne in pločevinaste fasade v sklopprezračevanih fasad. Na našem tržišču prevladujejo materiali kot so Reynobond, Alucobond in podobni. Ta sistem nudi izredne možnosti kombinacije med toplotno zaščito zunanjih sten zgradb na eni strani in oblikovalskimi zahtevami arhitektov in uporabnikov na drugi strani.

c.) OPEČNI IN KERAMIČNI SISTEM

Opečne in keramične fasade so se na trgu pojavile v začetku 80-tih let prejšnjega stoletja. Kot prednost omenjenega sistema štejemo enostavne kombinacije s tradicijo in moderno visoko tehnologijo. Te vrste fasad slovijo po veliki odpornosti na okoljske vplive, posledično pa po njihovi izvedbi ni več potrebe po vzdrževanju. Pritrjevanje se lahko izvede vidno ali nevidno. V našem prostoru prevladujejo proizvajalci kot so ARGETON, BUCHTAL in FAVETON.

Kontakt

Alufinal d.o.o.
Cesta krških žrtev 135 B
8270 Krško
+386 7 488 08 00
+386 41 795 765
info@alufinal.si

Uradni podatki

Alufinal d. o. o.
Cesta krških žrtev 135 b
8270 Krško
Slovenija
ID za DDV: SI74966162
IBAN: SI56 0700 0000 3182 466 (GB d. d.)

IBAN: SI56 3000 0001 4526 562 (Sberbank)

Digitalni certifikat