Zahtevna energetska sanacija fasadnega ovoja SID banke v Ljubljani

26. 10. 2015

Lastnik objekta SID banke v Ljubljani se je odločil za energetsko sanacijo fasadnega ovoja. Razlogov za celovito prenovo fasadnega ovoja je bilo več. Okenska konstrukcija je bila dotrajana, zasteklitev neustrezna, okna niso tesnila ali jih ni bilo mogoče več odpirati, prostori so se poleti pregrevali, pozimi so bili stroški ogrevanja previsoki. V energetsko  sanacijo je bila vključena tudi posodobitev sistemov prezračevanja, ogrevanja in hlajenja. Odločili so se tudi za zamenjavo svetil s sodobnimi varčnejšimi. Poseben problem je predstavljala energetska sanacija fasadnega ovoja, saj je objekt v spomeniško varovanem območju.

Arhitekt Igor Kraševac je bil odgovorni projektant sanacije in izvedbo komentira:

“Sanacija je bila zahtevna predvsem zato, ker smo posegali v zaščiten objekt in je bilo potrebno upoštevati smernice ZVKD. Sama izolacija kamnite fasade ni bila tako zahtevna, kakor zamenjava stavbnega pohištva - oken. Prvotna okna so bila iz izredno vitkih aluminijskih profilov brez prekinjenega toplotnega mostu. Potrebno je bilo izbrati novo konstrukcijo, ki je po izgledu ustrezala obstoječi, po karakteristikah pa zagotavljala vse veljavne zahteve energetsko varčne gradnje. S podjetjem Alufinal smo uspeli izbrati aluminijsko profilacijo s prekinjenim toplotnim mostom, ki je v celoti vizualno ustrezala, a hkrati zadovoljevala zahteve po toplotni izolativnosti, zrakotesnosti, tesnjenju pred meteornimi vodami in ustreznimi protivlomnimi karakteristikami. Zasteklitev je izvedena s sodobnim visoko izolativnim polrefleksnim steklom, ki je po barvni tonaliteti ustrezal obstoječim steklom. Prav tako je bilo izbrano kvalitetno okensko okovje, ki omogoča “normalno” odpiranje sorazmerno velikih okenskih elementov. Glede na odziv lastnika objekta po izvedeni sanaciji, ugotavljamo, da smo v celoti uspešno izvedli zahtevno zamenjavo oken in celotno energetsko sanacijo.”

Ekipi podjetja Alufinal ni treba dokazovati visoke usposobljenosti in zanesljivosti le s preteklimi dosežki, saj ves čas pridobiva in izvaja obsežna naročila. Izvedba sanacije na SID BANKI v Ljubljani je bila zaradi prostorske umestitve, zahteven logistični izziv za samo izvedbo del. Zahtevni lokaciji je svojo težo pri izvedbi dodala tudi sama realizacija energetske obnove, saj je banka ves čas obratovala. Okoliščinam navkljub in zahtevnosti del je podjetje Alufinal sanacijo realiziralo v načrtovanih in dogovorjenih rokih, kar je bilo seveda v obojestransko zadovoljstvo tako naročnika kot izvajalcev samih. 

Kontakt

Alufinal d.o.o.
Cesta krških žrtev 135 B
8270 Krško
+386 7 488 08 00
+386 41 795 765
info@alufinal.si

Uradni podatki

Alufinal d. o. o.
Cesta krških žrtev 135 b
8270 Krško
Slovenija
ID za DDV: SI74966162
IBAN: SI56 0700 0000 3182 466 (GB d. d.)

IBAN: SI56 3000 0001 4526 562 (Sberbank)

Digitalni certifikat